Bekijk ons meest recente succes op het gebied van Automated Fibre Placement! Met de inzet van onze state-of-the-artrobot, de nieuwste end-effector van Addcomposites en vele uren complexe engineering, lukt het ons de resultaten steeds verder te verfijnen. Het einddoel is een Kuka-robot die AFP kan uitvoeren op complexe, dubbelgekromde geometrieën. Door middel van de AddPath kunnen we bewegingen met grote precisie plannen en simuleren, zodat de bewerking kan worden geverifieerd en het mogelijk is de resultaten te optimaliseren.

Momenteel passen we deze technologie toe voor de productie van grote tanks voor vloeibare waterstof (projectpagina). Onze opstelling is zo ontworpen dat hij ook geschikt is voor talloze andere toepassingen. Dit sluit aan op de missie van SAM XL om productieoplossingen te ontwikkelen die flexibel genoeg zijn om aan te passen aan andere omstandigheden. De  hoge mate van flexibiliteit bereikten we met een nauwkeurige bewegingscoördinatie van de Kuka-robotarm, de rails waarop deze gemonteerd is de draaiende mal. Het resultaat is beweging over acht verschillende assen, waardoor de vezels vanuit elke richting en op iedere oppervlaktegeometrie kunnen worden geplaatst.

Met de ontwikkeling van dit soort nieuwe productieoplossingen dragen wij graag bij aan duurzamere luchtvaart. De mogelijkheden van nieuwe composiettoepassingen, -onderdelen en -producten voor de luchtvaart en andere sectoren zijn eindeloos!