Closed-loop digitale pijplijn

PeneloPe

Flexibele en modulaire productie van grote componenten, dat is waar het project PeneloPe om draait. Een nieuwe methodologie, waardoor productgericht datamanagement en productieplanning in een digitaal terugkoppelingscircuit worden samengebracht (closed-loop digital pipline). Binnen PeneloPe wordt gewerkt aan het ontwikkelen van technologie, zoals simulatiemodellen, onlinebeheer, data-analyse en kunstmatige intelligentie (AI). Onze engineers zijn experts op het gebied van complex programmeren, waarbij met grote industriële robots dataconnectiviteit en productie-intelligentie wordt geïmplementeerd en getest. Voor dit Europese project werken we met dertig partners samen aan een schonere luchtvaart.

Doel

Het belangrijkste doel is het ontwikkelen van een digitaal terugkoppelingscircuit (closed loop digital pipeline) voor de productie van hogeprecisieonderdelen van grote omvang. Uiteindelijk zullen nieuwe productiemethoden leiden tot:

  • 15% lagere productiekosten
  • 20% kortere productietijd
  • Verbeterd gebruik van grondstoffen
  • Directe afname van het energieverbruik met 22%

Demonstrator en opleidingsfabriek

De pilotlijn bij SAM XL is in eerste instantie gericht op de assemblage, inspectie en afwerking van een vliegtuigromp- en vleugeldeel van composiet. Onze software- en hardwarespecialisten werken nauw met elkaar samen en maken gebruik van grote industriële robots en onze enorme gantry als automatiseringsplatforms. Ze ontwerpen een zero-defect productiestrategie gebaseerd op onlinebeheer en kwaliteitsborging. We zetten de demonstrator in voor het ontwerpen, ontwikkelen en testen van verschillende productietechnologieën. Daarnaast wordt de infrastructuur van SAM XL gebruikt als opleidingsfabriek voor medewerkerstrainingen en verdere innovatie. Het delen van kennis is in onze ogen cruciaal voor de verbetering van grootschalige productietechnieken. Daarom zetten wij een Europees netwerk van opleidingsfabrieken op. Binnen dit netwerk bespreken en delen we onze methodologieën met elkaar, voor een sterkere economische positie van Europa op het gebied van productie.

De kennisuitwisseling tussen de wetenschappers van TU Delft, de zeer ervaren software- en robotica-experts van SAM XL en de dertig Europese samenwerkingspartner levert ontwikkeling van nieuwe productiemethoden met zelflerende robots op.

Media

Partners

PeneloPe Consortium: TU Delft, Aimen Technology Centre, ESI Group, Technology Transfer System, DGH Robotica, Comau SPA, Airborne Technology Centre, KVE Composite Group, Innovative Security Solutions SRL, Atos, PSC, JASO, V2I, K-loops, UniMore, Universade de Coimbra, LMS, Tecnalia, TNO, CEA, BIBA, Fraunhofer IGP, IPC, NLR, Cecimo, Rina Consulting, FundingBox, Idesa, Fokker, VDL Bus & Group, MV Werften Wismar.

Financiering

Dit project ontvangt financiering van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie op basis van financieringsovereenkomst nr. 958303.

Meer informatie

Ga voor meer informatie naar www.penelope-project.eu.

Duur: 2020 – 2024